Земајќи предвид дека денес истекува мандатот на локалните власти, а сеуште не е изнајдено решение како ќе се надмине овој нов вакуум, Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, го соопштува следното:

Изразуваме загриженост што Македонија влегува во нова криза како последица на блокирањето на локалните власти, заради што повторно најдебелиот крај ќе го извлечат граѓаните. Децентрализацијата ги направи Општините директен и непосреден сервис во многу чувствителни сфери како преучилишната едукација и образованието, кои сега влегуваат во тотална неизвесност.

Толкувањата за тоа што можат а што не можат Општините да превземаат во ваква ситуација се хаотични бидејќи и надлежните институции на централно ниво немаа единствен став за ова прашање, ниту пак соопштуваат какви се последици не чекаат.

Истовремено, како по обичај парламентарните партии и за ова прашање се заглавени во своите ровови и продолжуваат меѓу себе да си ја префрлуваат одговорноста за оваа ситуација. Не може да се избегне впечатокот дека новото декларирано мнозинство за прашањето на локални избори промовира двојни аршини, купувајќи време за нивно одлагање на подолг рок.

Жалиме што најодговорните политички партии немаа слух да го прифатат нашиот апел, во овие моменти на сериозни предизвици за Татковината, да договорат принципи за политичко делување чие прифаќање ќе значење најширок можен општествено-политички консензус за стратешките прашања, без разлика на политичка, верска или етничка припадност, што секако ќе ги релаксираше состојбите, бидејќи само така немаше воопшто да биде важно кој ќе биде власт или опозиција или кој каква функција ќе извршува. Вака, никој не може да избега од впечатокот дека сите се водат од своите лични и тесно партиски интереси. Дури и решението кога ќе се закажат локалните избори зависи од проценките на партиите кога тие процениле дека повеќе им одговора за да добијат повеќе гласови.

Македонската Алијанса ги повикува парламентарните партии да престанат со понижување на Уставот, законите и процедурите. Се знае дека мандатот на Градоначалниците и советниците е 4 години, ниту час, ниту ден повеќе. Македонија мора да има локални избори час поскоро, бидејќи секое ново хибридно, неприродно и наметнато решение ќе значи повторно газење на правната Држава.

Народот е уморен од суетите на политичарите и нивните лични калкулации и комбинаторики, бидејќи сака решение за секојдневните проблеми и сигурна иднина за Татковината.