Парламентарното мнозинство ќе ја реализира својата обврска пред граѓаните да ја формира новата влада којашто ќе ги реализира потребните реформи во граѓански и државен интерес велат од СДСМ. Од партијата бараат претседателот Ѓорге Иванов, да постапи уставно, а ВМРО-ДПМНЕ да биде конструктивна опозиција. Новата влада, истакнува партијата, ќе биде на сите граѓани.

Посочува дека процесот за новата влада е почнат со изборот на новиот собраниски претседател и најавува оти пред граѓаните и пред претседателот Иванов ќе ја реафиримираат определбата на мнозинството за унитарна Македонија, кое што ќе работи согласно Уставот и на евроатлантска иднина на државата.

– Мора да се прекинат сите лаги во врска со некакви закани по националните и државните интереси, со коишто Никола Груевски за лични интереси ги вознемирува граѓаните. Иванов е должен да постапи согласно уставните обврски кон граѓаните и да се издигне над личните интереси на Груевски. Тоа треба да го направи и ВМРО-ДПМНЕ, којашто има исто така обврска пред граѓаните да биде конструктивна опозиција и да ги поддржи реформските процеси, за да може земјата да се придвижи напред, се вели во соопштението.

Според СДСМ,  парламентарното мнозинство е подготвено да работи во интерес и за доброто на сите граѓани. Но пред се, истакнува, без одложување мора да биде овозможено да ја формира новата влада. Тоа ќе се случи, соопшти СДСМ.