Почитувани,

 

Во врска со иницијативите за политички дијалог, предлозите за лидерска средба како евентуален обид за изнаоѓање излез од политичката криза, Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, го соопштува следното:

 

Политичките партии, потписници на политичкиот договор од „Пржино“, заедно со останатите кои се застапени во Македонското Собрание мора конечно да разберат дека ја имаат најголемата одговорност за причините, но во исто време и за излезот од маратонската политичка криза.

 

Тесно партиските „пинг-понг“ дневни настани, планирани за да се префрла одговорноста и да се креира перцепција во јавноста дека еден или друг е повеќе или помалку крив, не помага никому. Додека партиите се инаетат, долгорочната иднина на Татковината се повеќе се доведува во прашање, на врата чука тотална блокада на сите Државни институции на централно и локално ниво, стопанството тоне во економска неизвесност и грч, а по обичај народот го извлекува најдебелиот крај.

 

Меѓународните пријатели го губат трпението бидејќи и во 26-тата година од независноста се уште не покажуваме капацитет самите да ги надминеме сопствените слабости и да ја обезбедиме стабилна иднина за нашата земја.

 

Бидејќи, законодавната власт се уште е заглавена во конститутивната фаза, извршната власт е со ограничени надлежности, локалната власт е речиси со истечен мандат,  решение за вакуумот кој ќе се создаде не е ни на повидок, Македонската Алијанса, во пресрет на посетата на Брајан Хојт Ји, уште еднаш ги повикува сите релевантни политички фактори да покажат Државотворен капацитет, да ги напуштат своите тврди ставови и надминувајќи ги личните и партиските интереси врзани исклучиво за освојување на власта, самите да ги преземат неопходните чекори за излез од кризата.

 

Ако навистина сакаме да станеме полноправна членка на ЕУ и НАТО, треба да покажеме дека знаеме да препознаеме што се очекува од нас и да докажеме дека заслужено сме признаени од САД под Уставното име и дека има доволно оправдани причини зошто сме потпишале специјален стратешко безбедносен билатерален договор со најмоќната Држава во светот. Особено што на народот му е доста од гола реторика, меѓу партиски безумни обвинувања за национални предавства и криминал, протести, неизвесност.

 

Најодговорните партии треба да усогласат и да се обврзат на принципи, кои во интерес на иднината на Татковината до крај ќе ги штитат и спроведуваат. Народот целосно ќе застане зад принципите кои ќе значат излез од кризата, враќање на стратешкиот колосек и обезбедување сигурна иднина. Само така воопшто нема да биде важно кој ќе биде власт или опозиција или кој каква функција ќе извршува. Сите ќе работат за Македонија и сопствениот народ!

 

Во овие моменти кога се будат старите духови и големо национални идеи кои повторно го зовриваат Балканот, и кога во Македонија некој од внатре се обидува по Грчки терк да го загрози Македонскиот национален идентитет, неопходно е:

 

Прво, Албанските политички партии да се повлечат од Тиранската платформа и да покажат дека имаат разбирање за негативните последици од провокативните и радикални барања кои непотребно ги разгоруваат меѓуетничките односи.

 

Второ, ВМРО ДПМНЕ и СДСМ јавно да се обврзат дека нема тајно да договорат механизми кои ќе го оневозможат Судот во чесна, транспарентна и праведна постапка да ги расчисти сите обвинувања за наводен криминал на функционери во извршната и локалната власт, без разлика на партиската или етничка припадност.

 

Трето, сите парламентарни партии да утврдат временски рок за спроведување на суштинските реформи, вклучително и реализирање на попис, како директна потврда дека Македонија останува на стратешкиот колосек за Евроатлански интеграции.

 

Конечно, на Македонија како никогаш претходно и е потребен сеопфатен општествен консензус дека сите заедно, без разлика на политичка, верска или етничка припадност, доследно ќе го браниме најсветото, Македонскиот национален идентитет и Уставно име, како наше универзално демократско право на самоопределување.