Во врска со провокацијата која дојде од поранешниот Претседател на Бугарија, Росен Плевнелиев, кој во своето проштално интервју изјави дека Македонија треба да влезе во Европска Унија бидејќи тоа било нивна кауза, но не и „Македонизмот“ кој според него бил антибугарска идеологија, Претседателот на Македонската Алијанса, Ѓорѓија Џорџ Атанасоски, ја упатува следната реакција:

Навистина е тажно кога еден Претседател на соседна Држава ќе го злоупотреби своето проштално интервју за да остави негативен товар на својот наследник без да размислува за националните интереси на неговата земја и народ.

Може ли да дефинира Росен Плевнелиев што подразбира под поимот „Македонизам“? Да не треба Македонците да се интегрираат во ЕУ како Бугари? Знае ли Плевнелиев воопшто што е антидемократски? Дали негаторската и асимилаторската политика на Бугарија со која не го признава постоењето на Македонци е демократска вредност? Или тоа е можеби „Бугаризам“ кој природно и следува на една земја членка на ЕУ?

Бугарија и Македонија и покрај сите историски неправди можат да имаат добрососедски односи. За жал, ваквите испади само го зголемуваат јазот и инвестираат во зголемување на разликите за отворените и се уште нерешени билатерални прашања, што на никој не му оди во прилог. Подмолно е што Плевнелиев на заминување перфидно ја врати старата националистичка реторика од минатиот век, очигледно охрабрен од провокациите на Грција, Србија и Албанија кои го користат моментот на внатрешна политичка нестабилност на Македонија.

Ја осудуваме срамната провокација на Росен Плевнелиев и го повикуваме новоизбраниот Претседател на Бугарија, Румен Радев за почеток да се огради од изјавите на својот претходник, што ќе биде сигнал дека неговите заложби за добрососедски односи навистина ќе ги практикува.

Единствениот став на Македонските политички партии за стратешките интереси на Македонскиот народ и Држава е неопходен во овие чувствителни моменти. Затоа во името на Македонската Алијанса уште еднаш ги повикуваме најодговорните политички партии заеднички и неодложно да се усогласат и недвосмислено да соопштат дека,ниту една политичка партија нема да дозволи соседите да се мешаат во внатрешните прашања на Македонија свесно инвестирајќи во нарушувањето на добрососедските односи,  да си поигруваат со чувствата на Македонскиот народ и со тоа да покажуваат целосно непочитување на суверенитетот на Република Македонија.

 

На домашната, но и на целата меѓународна јавност, недвосмислено и укажуваме дека без разлика на сложените внатрешни политички односи, ниту една политичка партија, ниту еден лидер или политичар во Татковината никогаш нема да се согласи да преговара или разговара за промена или откажување од најсветото Македонско име и идентитет.

 

 

МАКЕДОНСКА АЛИЈАНСА

Претседател,

Ѓорѓија Џорџ Атанасоски